V článku s názvem „Jak začít trénovat s papouškem jsme si vysvětlili základní principy tréninku. Dnes si povíme, jaké triky jsou nejlepší pro papoušky začátečníky.

"Papoušek se učí v průběhu celého života. Trénink je pro něj forma zábavy, zlepšuje psychiku, zahání nudu a učí papouška novým vzorcům chování."

Target trénink s papoušky

Nastupování na ruku


Nastoupení na ruku mnoho lidí nevnímá jako trik, který se dá trénovat. Prostě zatlačí papouškovi na bříško a on jim na ruku nastoupí. Jenže tím mu bereme možnost rozhodnout se, jestli nastoupit chce, nebo ne. Takto vlastně papouška přesvědčíme, že nemá na výběr a nastoupit musí. A v momentě, kdy nám stojí na ruce, i když na ní vlastně nastoupit nechtěl, se může stát, že nás zničehonic klovne do ruky.

Proto je důležité trénovat nastupování na ruku jako jakýkoliv jiný trik. Pokud papoušek na ruku nastoupit ještě neumí, pomůžeme si targetem. (Target je vysvětlen níž. Pokud papoušek target neumí a učit ho nechceme, použijeme místo targetu ruku s pamlskem) Položíme ruku na bidýlko, na kterém papoušek sedí a nehýbeme s ní. Papouška odměňujeme za následující kroky:

  • Krok 1. – papoušek se pohnul směrem k ruce (target dáme do blízkosti ruky)
  • Krok 2. – papoušek dal na ruku jednu nohu (target dáme nad naši ruku)
  • Krok 3. – papoušek vylezl na ruku (target dáme nad naši ruku, ale takovým způsobem, že aby se ho papoušek mohl dotknout, musí si na ruku vylézt)

Jakmile je papoušek ochotný nám vylézt na ruku, začneme ho učit, aby nám nastoupil na prsty, kdykoliv mu je nastavíme. K tomu si ještě můžeme zvolit slovní povel, který budeme používat pokaždé, když chceme, aby papoušek na prsty nastoupil. Je dobré naučit papouška nastupovat odkudkoliv. Papoušci si často oblíbí nějaké místo, například náš krk, ze kterého nechtějí dolů. Na tom je dobré pravidelně pracovat a odměňovat papouška, když se nechá v klidu sundat z takového oblíbeného místa. V momentě, kdy nám papoušek ochotně nastoupí na prsty, kdykoliv mu je nastavíme, můžeme přestat odměňovat. Pouze čas od času ho drobně odměníme, aby měl neustále naše prsty spojené s něčím pozitivním.

Trénink pomocí Targetu


Target papouškovi ukazuje směr tréninku, kam má jít, co má dělat. Jako Target můžeme použít target stick ze zverimexu, nebo úplně obyčejnou špejli či tužku. Target je podle mého názoru nejužitečnější a zároveň nejjednodušší trik, který můžeme papouška naučit. Princip je velmi jednoduchý: Papoušek se musí zobákem jemně dotknout konce předmětu, který jsme si zvolili jako Target.

Proč bychom měli papouška Target učit?


Ať už trénujeme zábavné triky, nástup na ruku nebo třeba nástup do přepravky, vždy potřebujeme papouškovi nějak sdělit, kam má jít. Target mu přesně řekne: „Chci, abys šel sem.“ Papouška sice můžeme na to místo lákat pomocí ruky s nějakým pamlskem, ale ruka s pamlskem neznamená vždy „Chci, abys šel sem.“ My naopak většinu času nechceme, aby se nám papoušek sápal po ruce s jídlem. Rozhodně ne, když trénujeme nějaký jiný trik a odměny v té ruce jen držíme připravené. Tím se celá situace stává pro papouška velmi matoucí a on neví, jestli má za tou rukou s pamlskem jít, nebo ne.

Target koupíte např. zde: https://www.zooroyal.cz/trixie-dog-activity-target-stick-hulka-pro-vycvik-s-clickerem

Target trénink s papoušky

Jak papouška naučit Target?


Jako každý trik si učení Targetu rozfázujeme do několika kroků, které papoušek snadněji pochopí. Nejprve odměňujeme za 1. krok, jakmile ho papoušek pochopí, přestaneme odměňovat 1. krok a odměňujeme pouze pokud se mu povede krok 2. a tak dále. Pokud se nějaký krok papouškovi nedaří, vrátíme se o krok zpět a odměňujeme tento předchozí krok. Po chvíli se zase zkusíme přesunout na krok další.

  • Krok 1. – papoušek se na Target podívá
  • Krok 2. – papoušek se pohne směrem k Targetu
  • Krok 3. – papoušek se dotkne Targetu zobákem

Mám při tréninku používat clicker?


Clicker, nebo také “Klikr“, je tréninková pomůcka, která při promáčknutí vydává stále stejný zvuk – kliknutí. Clicker může být skvělým pomocníkem při tréninku, pokud se ho naučíme správně používat. Princip spočívá v tom, že kliknutí označí přesný moment, kdy papoušek udělal něco správně. Kliknutí je rychlejší, než podání odměny a díky tomu papoušek jasně ví, za který moment je odměněný. Po každém kliknutí musí přijít odměna. Kliknutí samo o sobě jako odměna neslouží. Clicker funguje, pouze pokud papoušek ví, že po kliknutí tu odměnu dostane. A to ho musíme nejdřív naučit. Učíme ho to tak, že několikrát za den klikneme a hned odměníme a takto opakujeme. Nemusíme ani nic trénovat, jen ho učíme, že klik = přijde odměna.

Clicker seženete zde: https://www.zooroyal.cz/trixie-soft-clicker-vycvikova-pomucka-s-klikacim-tlacitkem

klikr

Tento článek najdete také v 05-21 čísle časopisu PAPOUŠCI