Chia semínka jsou jako stvořená k tomu, aby je papoušci konzumovali. Obsahují velmi vysoké % vápníku, který je jinak v semenech v nedostatečném množství a papouškům tak hrozí křivice, slábnutí kostí až jejich fraktury anebo zadržené vejce, pokud nepřijímají vápník z jiných zdrojů.

Jsou taktéž bohatým zdrojem methioninu a lysinu – dvojice esenciálních aminokyselin, která zodpovídá za krásné a zdravé opeření papoušků.

Chia najdete uvnitř našeho specializovaného krmiva pro papoušky mazlíčky: Odkaz Divočiny

Zdravotní benefity

Unikátní chemické složení propůjčuje chia semínkům vysokou nutriční hodnotu, díky které se v lidské medicíně používají k prevenci proti neinfekčním onemocněním, jako je obezita, hypertenze, srdeční a cévní onemocnění, rakovina and diabetes.

"Chia semínka jsou v jihoamerické kultuře používána po tisíciletí a patřila mezi nejdůležitější potravinu starých Aztéků a Májů."

aztekove

Chia jako zdroj omega-3

Chia semínka jsou velmi dobrým zdrojem vlákniny a polynenasycených mastných kyselin. Zejména pak omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí protizánětlivě a v jídelníčku papoušků většinou chybí. Nenasycené mastné kyseliny snižují riziko srdečního infarktu a zvyšují imunitu organismu.

Dále obsahují minerály (vápník, fosfor, draslík a hořčík), vitamíny (vitamín A, C a vitamíny skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, folát) a antioxidanty.

Zdroje

Marcinek K, Krejpcio Z. Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications – a review. Rocz Panstw Zakl Hig. 2017;68(2):123-129. PMID: 28646829.

Knez Hrnčič, M., Ivanovski, M., Cör, D., & Knez, Ž. (2019). Chia Seeds (Salvia Hispanica L.): An Overview—Phytochemical Profile, Isolation Methods, and Application. In Molecules (Vol. 25, Issue 1, p. 11). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/molecules25010011