Použití semen koriandru je v Indické kultuře hluboce zakořeněno. Od nepaměti byla využívána nejen jako koření, ale také jako součást tradiční medicíny při zažívacích potížích, onemocnění ledvin, diabetu a neurologických problémech, včetně úzkostí. Moderní vědecké studie nám nyní pomáhají pochopit, čím je tato rostlina tak přínosná pro zdraví.

Bohatý zdroj minerálů 

Koriandr se řadí mezi olejnatá semena bohatá na draslík (1267 mg/100g), vápník (709 mg/100g), fosfor (409 mg/100g), hořčík (330 mg/100g), zinek (4,7 mg/100g) – minerály důležité pro správnou funkci buněk v těle. Poměr mezi vápníkem a fosforem je příznivý pro papouščí organismus.

Z vitamínů najdeme v koriandru především vitamín C (21 mg/100g), který hraje důležitou roli ve správném fungování imunitního a cévního systému.

Bioaktivní látky v koriandru

V semenech koriandru jsou též hojně přítomny bioaktivní látky s různými pozitivními účinky na organismus. Díky tomu také koriandr dostal přezdívky jako „sklad bioaktivních látek“ nebo „bylina štěstí“. Mezi nejznámější patří polyfenoly a flavonoidy, vyznačující se svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi.

Antioxidační vlastnosti

Jedná se o schopnosti některých přírodních látek vychytávat a ničit reaktivní formy kyslíku (ROS, Reactive oxygen species), které jsou úzce spojeny s degenerativním poškozením buněk. Antioxidanty jsou látky schopné ochránit buňky před oxidací reaktivními formami kyslíku a zabrání tak jejich poškození. Studie dokazují, že byliny a koření jsou skvělým přírodním zdrojem antioxidantů. Velkým benefitem je například ochrana žaludeční sliznice díky snížení tlaku prozánětlivých faktorů.

Zdravotní benefity koriandru

Anti-mikrobní vlastnosti

Antimikrobiální látky zabraňují růstu patogenních mikroorganismů. Máme záznamy o účinku oleje z koriandru proti patogenům: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, E.coli, Pseudomonas aeruginosa, Aspergillus niger, Candida spp

koriandr pro papoušky

Mezi další významné vlastnosti koriandru patří schopnost odstranění toxických kovů z buněk organismu. Koriandr tak funguje jako přírodní detoxikace těla.

Karminativum
  • Podpora normální funkce zažívacího traktu
  • Pomáhá snížit nadýmání, křeče a bolesti zažívacího traktu
Diuretikum
  • Podpora správné funkce ledvin
  • Podpora tvorby moči

Zdroje

Nath, Prerna & Kale, S. & Chauhan, Om. (2015). Coriander – A potential medicinal herb. 34.

S., B., P., K., M., K., & H., K. S. (2014). Coriander (Coriandrum sativum L.): Processing, nutritional and functional aspects. In African Journal of Plant Science (Vol. 8, Issue 1, pp. 25–33). Academic Journals. https://doi.org/10.5897/ajps2013.1118

Veterinary Herbal Medicine. (2007). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-0-323-02998-8.x5001-x