Quinoa patřila mezi základní potraviny jihoamerických obyvatel And, kteří jí nazývali „Matkou všech obilovin“. Tato odolná rostlina byla používána též k léčebným účelům a dnešní době opět stoupá její popularita jakožto superpotraviny ve zdravé výživě lidí. Obsahuje vysoce kvalitní protein, který je nejdůležitější ve fázi růstu, přepeřování a během chovné sezóny. Pro papoušky je vhodná díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin lysinu a methioninu. Taktéž složení tuků je vysoce příznivé s převahou nenasycených mastných kyselin.

Quinoa je jedním ze zdrojů vysoce kvalitního proteinu v našem specializovaném krmivu pro papoušky mazlíčky: Odkaz Divočiny

quinoa

Quinoa jako zdroj minerálů a vitamínů

Quinoa obsahuje vysoké množství draslíku, vápníku, hořčíku, mědi, železa, manganu a zinku. Poměr vápníku-fosforu je příznivější než u jiných cereálií. Z vitamínů jsou nevíce zastoupeny vitamíny skupiny B, především pak folát.

Quinoa jako superpotravina

Označení superpotravina si Quinoa vysloužila svým vysokým obsahem bioaktivních látek, které jsou tělu vysoce prospěšné. Zastoupené jsou v ní fenoly s antioxidačním účinkem, které tak chrání buňky před stárnutím a poškozením. Tento účinek ještě zvyšují ostatní složky obsažené v quinoi. Mezi další zkoumané účinky fenolů patří tlumení zánětu, prevence rakovinného bujení a prevence onemocnění srdce a cév.

Quinoa ve vesmíru

Pro své nadprůměrné nutriční hodnoty a obsah kvalitních proteinů a tuků byla quinoa zvolena jako součást projektu CELSS (Controlled Ecological Life Support System). Jedná se o projekt NASA pro budoucí dlouhodobé lety do vesmíru a kolonizaci nových planet. Pro posádku a kolonizátory bude jednou potřeba zajistit kyslík a dostatek potravy, s čímž má pomoci právě quinoa. I když jí lidé pěstují již tisíce let, její éra zdaleka nekončí. Dost možná teprve začíná.

Myslíte, že papoušci také jednou poletí objevovat nové planety?

raketa a papousek

Zdroje

Lutz, M., & Bascuñán-Godoy, L. (2017). The Revival of Quinoa: A Crop for Health. In Superfood and Functional Food – An Overview of Their Processing and Utilization. InTech. https://doi.org/10.5772/65451

USDA Nutrient Database, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168874/nutrients