Jak vybrat přepravku pro papouška?

Autor: Andrea Pokorná
Publikováno: 05.10.2022


Vhodnou přepravku pro papouška by měl mít doma každý z nás. V případě nouze je možné papouška převézt v kartonové krabici s otvory na dýchání, ale toto krizové řešení by nikdy neměla být naše první volba. Papouščí zobák si snadno poradí s kartonem a stačí chvilka nepozornosti, které budeme navždy litovat. Existuje mnoho bezpečných způsobů přepravy, ze kterých si můžeme vybrat.

kakadu v prepravce

Plastová přepravka pro psy a kočky

Tento typ přepravky koupíte v každém zverimexu a postačí na přepravu všech druhů středních a velkých papoušků. Nedoporučuji používat plastové přepravky pro přepravu velkých papoušků na delší vzdálenosti, protože jejich silný zobák si poradí i s plastem a papoušek by se mohl dostat ven.

Plastová přepravka pro hlodavce

Tento typ přepravky lze použít pro malé a střední druhy papoušků, ale není příliš vhodný. Přepravka, která se otevírá svrchu neumožňuje papouškovi dobrovolně vlézt dovnitř. Máme-li neochočeného papouška, který by si do přepravky stejně sám nevlezl, můžeme tento typ přepravky použít, ale vždy je lepší, když cestování začíná bez nuceného odchytu papouška.

korela v prepravce
kakadu v cestovni kleci

Přepravní klec

Přepravní klec je volba číslo jedna, co se týče bezpečnosti přepravy papouška. Při správně zvolené velikosti nehrozí možnost, že by se papoušek sám dostal ven. Přepravní klec bývá vybavená bidlem na sezení a na mříže dvířek se dají zavěsit misky, i dlouhodobější cesta je tak velmi pohodlná. Papouška lze snadno naučit vlézt si do přepravní klece dobrovolně na povel.

Batoh

Batoh se síťovanými boky je vhodný pro přepravu malých a středních papoušků především na kratší vzdálenosti nebo výlety. Batoh je potřeba před každou cestou zkontrolovat, zda jsou všechny zipy dobře zavřené a zda papoušek nepoškodil látkový výplet. Velká výhoda je možnost vyrazit s ochočeným papouškem pohodlně na výlet a snadné naučení papouška, aby si do batohu vlezl na povel. Nevýhodou je zase horší upevnění misek s vodou a jídlem a riziko, že papoušek poškodí látku a dostane se ven.

batoh pro papousky
korela v prepravce plast

Přepravka pro menší papoušky

Tento typ přepravky lze použít pro malé a střední druhy papoušků, ale není příliš vhodný. Přepravka, která se otevírá svrchu neumožňuje papouškovi dobrovolně vlézt dovnitř. Máme-li neochočeného papouška, který by si do přepravky stejně sám nevlezl, můžeme tento typ přepravky použít, ale vždy je lepší, když cestování začíná bez nuceného odchytu papouška.

Podle toho, jakou přepravku zvolíme, můžeme dovnitř dát bidlo na sezení a misky na vodu a jídlo. Pokud s papouškem míříme na veterinu, žádné jídlo mu na cestu nedáváme. Vždy je lepší nechat papouška před návštěvou veteriny 2-3 hodiny vyhladovět, kdyby bylo potřeba ho na vyšetření přispat nebo uspat. Do přepravky není třeba dávat žádné hračky, budou pouze překážet, až bude veterinář vyndávat papouška ven.

Dobrovolný nástup do přepravky

Dobrovolným nástupem do přepravky by měla začít každá cesta, ať už jde o návštěvu veteriny nebo výlet s papouškem. Problémem bývá, že většina papoušků má s přepravkou pouze špatné zkušenosti. Je to neznámý, velký předmět, který většinou použijeme až v momentě, kdy papouška okamžitě potřebujeme do přepravky dostat. Tento první špatný zážitek často způsobí doživotní nedůvěru v přepravku. Na nedůvěře i strachu se ale dá pracovat. Papoušek nemusí být milovníkem malých prostor a nových předmětů, aby se naučil chodit do přepravky na povel. Stačí přepravku spojit s dostatečným množstvím pozitivních zážitků a tím z ní udělat pro papouška zajímavé místo.

Začneme tím, že přepravku umístíme na viditelné místo, kde si ji papoušek bude moci z bezpečné vzdálenosti prohlédnout a případně jí začít sám od sebe prozkoumávat. Do přepravky položíme klásek prosa nebo misku s papouškovým oblíbeným jídlem, ze které si bude moci zobnout kdykoliv se osmělí vlézt dovnitř.

Kolem přepravky můžeme nasypat kousíčky oblíbeného pamlsku a podpořit tím papouška, aby se sám přibližoval k přepravce blíž. Jakmile je papoušek ochotný pohybovat se okolo přepravky, můžeme začít s tréninkem.

Díky tréninku nástupu do přepravky na povel dáváme papouškovi možnost volby. Cílem tréninku je, aby si vždy vybral do přepravky jít, a to dobrovolně a bez stresu.

Podrobný postup tréninku, při kterém využíváme target nebo lákání za rukou s pamlskem, si můžete poslechnout ve videu.