Odměny hrají důležitou roli ve výchově a tréninku papouška. Pomáhají nám především navázat harmonický vztah s našimi papoušky. Výchova pomocí odměn se jinak nazývá výchova „pozitivní motivací“ a je to v současné době nejvíce používaná metoda tréninku zvířat nejen v domácnostech, ale i v zoologických zahradách.

Věnujte pozornost výběru odměny

Úspěch našeho tréninku s papouškem závisí na mnoha faktorech. Jedním z nich je výběr správné tréninkové odměny, která bude pro papouška dostatečně motivační. V jeho prostředí se totiž neustále něco děje a papoušek dostává nejrůznější vizuální a zvukové podněty. Správně zvolená odměna nám pomůže přesměrovat většinu jeho pozornosti na nás a na trénink. Nemusí to být vůbec snadný úkol, když si vezmeme hravou, zvídavou, ale i obezřetnou povahu většiny papoušků.

Nejčastěji používaná a nejsnáze použitelná odměna je pamlsek. Každý papoušek má jinak nastavené chuťové pohárky, stejně jako my lidé a tak je občas potřeba déle hledat, než objevíme papouškovu nejoblíbenější odměnu. Kromě druhu odměny se ale můžeme zaměřit ještě na několik věcí.

Velikost odměny pro papoušky

Jako obecné pravidlo platí, že pokud si papoušek musí odměnu přidržovat nohou, je odměna příliš veliká. Příliš veliká odměna v praxi znamená, že papoušek stráví větší množství času loupáním skořápky a drcením odměny v zobáku. Mezi jednotlivými opakováními triku tak vzniká nechtěná mezera, která může způsobit, že papoušek částečně zapomene, za co tu odměnu vlastně dostal a celý proces tréninku se zpomalí. Většina papoušků se dovede na trénink soustředit maximálně 5-10 minut a pokud větší část z toho stráví jezením odměn, tak ve výsledku neuděláme dostatečný počet opakování.

Ideální velikost

Odměna by tedy měla být dostatečně malá, aby ji papoušek snědl rychle a bez přidržování nohou. Nejlépe se mi osvědčily odměny v podobě ovocných šťáv (u mých papoušků zatím vede mandarinka a mango) podávaných po kapkách přes plastovou stříkačku. Oblíznout kapku trvá papouškovi jen chvilku a ihned je připraven dál se soustředit na trénink. Nezbytným předpokladem je, aby se papoušek stříkačky nebál a byl zvyklý z ní dostávat tekuté dobroty.

Druhy odměn

Zdravé odměny

I u papoušků platí obecné rčení „všeho s mírou“. U těchto zdravých odměn si však přeci jen můžeme dovolit častější a delší trénink.

Sušené ovoce
  • Dobře se skladuje, snadno se krájí na dostatečně malé kousky. Nevýhodou je, že papouškovi potrvá o trochu déle, než tužší odměnu rozmělní zobákem a sní.
Čerstvé ovoce
  • Banán, mango, jablko, papája, jahody, apod. K tréninku můžeme použít jakýkoliv druh ovoce, který papouškovi chutná. V ideálním případě zkrmíme denní dávku oblíbeného ovoce při tréninku a tak papoušek ví, že to nejchutnější ovoce nenajde v misce, ale vždy u nás. Pozor na avokádo = je pro papoušky jedovaté.
Nejoblíbenější odměny mých papoušků

  • Klíčené zrní (čočka, pšenice, pískavice, kardi, mungo)
  • Ovocné šťávy (mango, mandarinka)
  • Semínka (proso, lesknice)
  • Paprika, Okurka, Mrkev
  • Borůvky, Jahody, Třešně
Ovocné šťávy
  • Vždy volíme takové, co obsahují minimum chemie a přidaných látek. Nejlepší je vymačkat si doma šťávu z čerstvého ovoce. Tekuté odměny dávkujeme po kapkách pomocí plastových stříkaček. Velikou výhodou je, že papoušek kapku rychle spolkne a je hned zase připravený soustředit se na trénink. U středních až větších papoušků se silným zobákem si vždy musíme dát pozor, aby papoušek neměl možnost stříkačku překousnout a spolknout
Zelenina
  • Pokud má papoušek nějaký oblíbený druh zeleniny, je to ta nejlepší odměna, kterou můžeme pro pravidelný trénink použít. Nevýhodou je, že i oblíbená zelenina nemusí být dostatečně motivující, aby papoušek udržel pozornost po delší dobu. Z toho důvodu je dobré ji během tréninku střídat s nějakým dalším pamlskem.
  • Paprika, Okurka, Mrkev, Dýně, Cuketa, Brokolice, ….
Nízkotučná semena
  • K tréninku nejlépe používáme taková semena, kterých nemá papoušek denně plnou misku. Pokud krmíme granulemi, máme zde výhodu protože papoušek bude často za semínka trénovat s velkým nadšením
  • Proso, Pohanka (pro trénink lépe loupaná), Lesknice, Oves loupaný, Čirok
  • Více tučná semena můžeme použít spolu s nízkotučnými v omezeném množství: Semenec, Lněné semínko, Kardi
Ořechy
  • Malé kousky nejlépe přes noc máčených ořechů jsou skvělou tréninkovou odměnou pro druhy papoušků, kterým nevadí větší % tuku v potravě. Jedná se především o Ary a Žaky.
  • Ořechy nedáváme druhům s výraznými sklony k obezitě: Amazoňanům, Korelám, Kakaduům růžovým
Nezdravé odměny

Jedná se o velmi rozšířené odměny, po kterých lidé často sahají jako první. Tak by tomu ale být nemělo a nezdravé odměny bychom měli zkoušet až jako poslední v případě, že papoušek není motivovaný žádným jiným typem odměn.

  • Slunečnice bílá, černá, žíhaná, loupaná – všechny obsahují zbytečně vysoké množství tuků. Pokud se rozhodneme používat slunečnici jako tréninkovou odměnu, je potřeba odměňovat opravdu malými kousky
  • Burské oříšky – Nejsou vhodné, protože často obsahují mnoho mikroskopických spor plísní, které mohou u papoušků vyvolat nebezpečnou aspergillózu. Jejich výživová hodnota také není příliš dobrá.
  • Piškoty – Dětské piškoty obsahují příliš vysoké množství cukrů a minimum prospěšných látek. Pokud už musíme používat piškoty, volíme piškoty pro zvířata se sníženým obsahem cukrů.

Teď už víte vše o odměnách pro papoušky a můžete se směle pustit do samotného tréninku, kterým vás provedou následující články:

Tématu odměn pro papoušky se věnuji i v jenom se svých YouTube videí, tak pokud raději posloucháte než čtete nebo si chcete doplnit znalosti, stačí jedno kliknutí.